Diumenge, desembre 3, 2023
Widgets Magazine
Widgets Magazine

Tres de cada quatre celíacs que hi al Garraf no estan diagnosticats

La celiaquia és una malaltia que al Garraf poden estar patint unes 3000 persones. Una dada que no es pot assegurar del cert perquè tot i que hi ha estudis que xifren que més de l’1% de la població és celíaca, només un de cada quatre estan diagnosticats. Avui 16 de maig se celebra el dia Mundial de la Celiaquia, una jornada que ha de servir per visibilitzar aquesta malaltia.

Al Garraf només hi ha cinc restaurants que tenen acreditat que segueixen els protocols per evitar la contaminació creuada de gluten. La celiaquia és sobretot una malaltia molt social. El gluten el podem trobar en multitud de productes. El pa, pastissos, o la pasta serien els més obvis, però també el poden trobar en embotits, formatges, gelats, caramels i xocolates per citar-se alguns d’altres. Això fa que treure el gluten de la dieta diària siguin una operació molt complexa i que es pugui convertir en una aventura poder menjar fora de casa. 

La doctora Florencia Venturini, especialista en gastroenterologia pediàtrica del Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf analitza en profunditat com afecta el gluten en les persones celíaques i explica en quins camps està treballant la ciència per facilitar la vida dels malalts. 

L’Olga Cuesta ha estat durant molts anys presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya de la qual encara està vinculada a la seva junta directiva. Avui, la cistella de la compra d’una persona celíaca és 540 euros més cara que la de la resta de la població. Des de fa anys, l’Olga, ha defensat que igual com passa en altres països europeus, als malalts celíacs se’ls atorgui un ajut per fer front al sobrecost que representa el seu tractament de salut. 

Widgets Magazine

Notícies

spot_img