Dilluns, setembre 25, 2023
Widgets Magazine

Sitges viu amb intensitat el Sant Bartomeu més calorós

Avui és la diada de Sant Bartomeu, patró de Sitges, i la Vila celebra el dia central de La Festa Major.

A dos quarts d’onze ha començat l’Ofici Solemne al temple parroquial de Sitges, amb el sant patró exposat a l’altar major. Ahir, durant la processó cívica es va recollir la imatge de l’ermita de Sant Sebastià, l’espai designat pels pendonistes d’enguany que són els exgeganters dels gegants Vells de Sitges. L’Ofici ha estat presidit per mossèn Josep Pausas, en la que podria ser l’última Festa Major com a rector de la parròquia.

L’ofrena l’han fet enguany la colla dels Cabeçuts de Sitges que l’any passat celebraven el centenari del Patufet, que és la figura més antiga dels cabeçuts que es conserva.

A Sitges, però, la primera referència de la presència d’aquestes figures a la Festa Major data de 1897. A partir de 1978, l’Agrupació de Balls Populars es va fer càrrec dels Cabeçuts i va construir noves figures com la d’en Rusiñol o la del compositor Enric Morera.

A partir de 2010, l’Agrupació va començar estrenar peces inspirades en personatges sitgetans, com ara la Cartrona, o la d’ «En Miru”, membre de la Colla Vella del Ball de Diables de Sitges durant més de 60 anys.

I després de l’Ofici Solemne de Festa Major, les autoritats han sortit de la parròquia per tornar a l’Ajuntament i presidir des del balcó de la Casa de la Vila la Sortida dels Balls Populars, amb la presència com a convidada enguany de la consellera d’exterior, Meritxell Serret.

Com sempre, els Gegants han estat els encarregats d’obrir aquesta petita cercavila de 100 metres que va des de l’església fins a la Plaça de l’Ajuntament.  

Una vegada han entrat tots els balls a plaça, els gegants han tornat a desfilar, amb la banda, amb una barreja de sons i ritmes mentre s’han disparat diversos morterets. És sense dubte, un dels moments únics i més emotius de la festivitat.

Widgets Magazine

Notícies

spot_img