Dilluns, setembre 25, 2023
Widgets Magazine

Xavier Cuenca, l’escultor que hi ha darrere el trofeu de la Copa Amèrica a Vilanova

Primer es dona forma a la figura amb argila, a tamany real, retocant tot el que fa falta per fer-ne després un motlle. Un motlle que a la vegada serà la base per anar dibuixant la figura que es vulgui recrear, aquesta vegada un peix fet amb un element avui cada vegada més habitual: plàstic reciclat. Aquesta és una tècnica que l’artista vilanoví Xavier Cuenca ha començat a utilitzar de manera habitual en els darrers anys. I d’aquí n’ha sortit una peça especial: es tracta de ‘Jonàs, un senzill peix de plàstic’, la peça que serà el trofeu per a l’equip guanyador de la regata preliminar de la Copa Amèrica a Vilanova. És un peix fet amb plàstic reciclat que s’allunya i molt de les habituals medalles i copes de grans esdeveniments esportius. Cuenca és l’autor d’un trofeu que fa un metre i mig d’allargada, que permet donar a la regata un caràcter esportiu, sense oblidar la importància de preservar els ecosistemes marins.

Xavier Cuenca s’ha dedicat tota la vida a l’escultura. Format en Belles Arts a l’Escola Sant Jordi de Barcelona, ha estat també professor a l’Escola d’Art de Vilanova. En els darrers anys s’ha anat allunyant del món de les exposicions i treballa sobretot per encàrrecs. Ha treballat la ceràmica i altres materials nobles, sobretot el bronze, abans no ha enfilat el camí del plàstic reciclat, que recull en deixalleries o fàbriques que li cedeixen el material de rebuig. Una filosofia que dignifica material que habitualment acaba a la brossa.

Vilanova busca amb la Copa Amèrica reforçar el seu vincle amb l’economia blava. L’art de Xavier Cuenca serveix també per donar des d’aquest esdeveniment un missatge de responsabilitat cap a la preservació del medi natural.

Widgets Magazine

Notícies

spot_img