Dimarts, novembre 28, 2023
Widgets Magazine
Widgets Magazine

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges avalua l’estat de la posidònia a les costes del Garraf

A dos milles del port de Vilanova i la Geltrú, a una profunditat de 18 metres, un grup de voluntaris commandats pel Centre d’Estudis del Mar de Sitges, analitzen –des del juny– la densitat, la cobertura i les dinàmiques de sedimentació de posidònia per tenir una foto de l’estat de la praderia a la Costa del Garraf.

A més, els voluntaris també identifiquen la biodiversitat que hi ha associada a aquesta planta marina per tenir –en un futur– un cens dels animals que hi habiten. L’estudi es fa en una superfície de 750 metres quadrats del fons marí delimitada per cinc punts amb una barra que indiquen on acaba la praderia i on comença el fons de sorra. A més, la previsió és situar una segona estació d’observació l’any 2024, a un altre punt de la praderia. Segons el Centre d’Estudis del Mar un estudi amb aquesta metodologia no s’havia fet mai a les costes del Garraf. Sí que s’havien fet altres projectes, però no havien perdurat en el temps. L’objectiu del model actual és anar fent informes anuals per obtenir informació. A més, la metodologia té com a referència la utilitzada des del 1997 a Mataró i això també pot permetre comparar territoris.

La posidònia és una planta aquàtica pròpia del Mediterrani que en el seu conjunt crea un ecosistema marí propi. Les praderies estan en regressió i si es perden poden desaparèixer també algunes espècies marines. És per això que els experts volen analitza-les i protegir-les.

Widgets Magazine

Notícies

spot_img