Diumenge, desembre 3, 2023
Widgets Magazine
Widgets Magazine

Tala d’una palmera al parc Gumà i Ferran

Aquesta palmera dactilífera de 14 metres d’altura tenia uns cent anys. És una del miler de palmeres que hi ha a Vilanova i la Geltrú i que cada tres anys es revisen una per una. Aquesta en concret tenia el certificat al dia, però es va detectar que el grau d’inclinació havia superat els 15 graus. El fet que la desviació s’estava produint cap a l’interior del patí de l’Escola Pia ha accelerat la decisió de talar-la abans que per un episodi de mal temps pogués trencar-se. El servei de jardineria ja havia executat una actuació per reduir el pes de la capçada mitjançant la poda i l’extracció de fruits, però malgrat això, la desviació de l’arbre continuava augmentant, representant un risc greu.

La tala es fa per trams perquè la capçada i la part superior del tronc pot tenir un pes superior a la tona i mitja. Al mes d’agost una dona a Barcelona va morir en caure-li una palmera al damunt i tots els ajuntaments han extremat les revisions d’aquesta espècie. L’ajuntament de Vilanova revisa una per una totes les palmeres de la ciutat. El certificat té una vigència de tres anys. Al gener tocarà fer la revisió de 405 exemplars. Però malgrat totes les certificacions, la possibilitat d’accident sempre hi és.

En aquests moments el servei de jardineria de l’ajuntament de Vilanova fa un seguiment molt detallat d’una palmera del Passeig Marítim. La part superior té una inclinació que s’està monitoritzant. Fa poc es va rebaixar el pes de la capçada i l’evolució marcarà si s’ha de talar. També estan molt pendents d’aquest populus que hi ha a la Rambla Pirelli amb Passeig del Carme. La seva evident inclinació cap aquesta casa fa que el servei de jardineria estigui molt pendent de la seva evolució.

Widgets Magazine

Notícies

spot_img