Dilluns, desembre 11, 2023
Widgets Magazine
Widgets Magazine

La Platja Llarga de Vilanova recupera els antics aiguamolls

A poc a poc i amb molt de tacte les màquines excavadores estan rebaixant el terreny per aconseguir que en aquest espai es pugui consolidar una de les futures llacunes de Platja Llarga de Vilanova. La llacuna s’haurà d’omplir d’aigua de pluja, però també es busca el punt exacte perquè hi pugui haver una aportació d’aigua provinent de la capa freàtica. No serà l’única zona humida que hi haurà en tot l’espai natural, ja que un dels objectius de l’actuació es facilitar que la fauna s’hi pugui establir permanentment. De fet la base del projecte és fer actuacions per aconseguir que Platja Llarga recuperi els aiguamolls que van desaparèixer fa dècades quan és es va començar a preparar una urbanització a la zona, una urbanització que encara manté restes visibles. El projecte, cofinançat per la unió europea, és un cas molt singular en la recuperació d’espais naturals.

L’actuació preveu eliminar la vegetació invasora i potenciar l’autòctona. La caseta que hi ha a l’entrada es retirà d’aquí a pocs dies i en aquesta esplanada s’instal·larà un nou mòdul que serà el centre d’atenció i operacions de l’espai. Per l’interior hi travessarà un camí pel qual es podrà circular a peu a determinades hores del dia. També s’ha previst instal·lar un mirador per observar les aus i la natura . Platja llarga s’afegirà a la desembocadura del Torrent de Sant Joan i a la Platja del Far, els altres espais naturals costaners que Vilanova ha anat renaturalització durant els darrers anys.

L’espai de Platja Llarga ocupa unes deu hectàrees de terreny i acordar aquesta actuació ha estat molt complexa des del punt de vista de permisos i competències. A part de l’ajuntament de Vilanova, s’ha hagut de coordinar amb Adif perquè la línia del tren passa a tocar. Però també ha calgut coordinar-se amb l’Incasòl que és el propietari d’una part dels terrenys, amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya i amb la demarcació de costes del Govern Central que té les competències a la línia maritimoterrestre. Un puzle amb moltes peces que al final han encaixat i que farà possible que a principis de l’any vinent Platja Llarga ja estigui recuperada.

Widgets Magazine

Notícies

spot_img