Diumenge, maig 12, 2024
Widgets Magazine
Widgets Magazine

Lau, el caricaturista que va marcar tendència a Vilanova

Aquesta és una imatge molt coneguda del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Originalment, va il·lustrar el programa de Carnaval de 1934 i quaranta anys més tard, el 1974, va tornar a ser utilitzada. És una obra d’Estanislau Vallverdú Villalonga que signava les seves obres amb el sobrenom de Lau.

Ara, noranta anys després de la creació d’aquesta obra, la seva família i l’arxiu comarcal del Garraf han començat un treball de recerca sobre aquest personatge molt destacat en la vida cultural, associativa i política d’abans de la Guerra Civil Espanyola.

En LAU va ser un caricaturista amb una tècnica molt personal i va deixar immortalitzat polítics com Francesc Macià o Lluís Companys. També es va fer diverses autocaricatures com per exemple aquesta i va dibuixar diverses tires còmiques que es van aparèixer en diverses publicacions. Va ser l’autor del cartell de la festa Major de Vilanova on es poden veure les façanes dels edificis més emblemàtics de la ciutat i també és l’autor d’aquest dibuix de la plaça de la Vila amb la bandera republicana que penja del centre federalista i amb molts petits detalls que fan que aquest dibuix sigui extraordinari. També va ser l’autor del discurs de Carnaval de 1934 i d’aquesta caricatura del General Franco en plena guerra civil.

En Lau va morir el 4 d’abril de 1939 en el camp de concentració Franquista que és aixecar al monestir de Santa Maria d’Oia a la província de Pontevedra. El seu fill, també Estanislau de nom, tenia aleshores dos anys i a casa no se’n va parlar molt. En Lau va deixar dos fills i una vídua que va guardar en una capsa un material inèdit que ara ha sortit a la llum. La significació política que havia pres en Lau i la por a possibles representables va fer que la família en parlés molt poc a casa.

Entre el material recuperat hi ha aquest esbós del cartell de 1934 fet a llapis i al darrere d’un full d’un registre de la Pirelli on treballava de porter. Arran de la descoberta del fons del LAU s’han obert moltes línies d’investigació que han permès descobrir la seva faceta pictòrica però també la teatral. Una de les línies d’investigació que hi ha obertes, és saber com i per què va acabar al camp de concentració del Monestir de l’Oia.

L’arxiu i l’Ajuntament de Vilanova treballen plegats per poder fer una exposició amb el material que ha sortit a la llum on també hi ha algun particular que ja ha comunicat que té a casa seva una caricatura del LAU. Vuitanta-cinc anys després de la seva mort, el seu fill es mostra esperançat que es pugui reconèixer públicament la figura del seu pare.

Widgets Magazine
spot_img

Notícies

spot_img