Dissabte, maig 11, 2024
Widgets Magazine
Widgets Magazine

Vilanova vol treure de l’oblit la figura del dibuixant Lau

Tal dia com avui de fa 85 anys moria en el camp de concentració del monestir de Santa Maria d’Oia el dibuixant Vilanoví Estanislau Vallverdú, que signava les seves obres com a Lau. El bàndol franquista el va tancar en un camp de concentració, i va morir el 4 d’abril de 1939 segons consta en la documentació que s’ha trobat darrerament.

La dictadura franquista va fer oblidar aquest artista vilanoví, que ens ha deixat obres com cartells de Carnaval o el de la Festa Major de 1934. En Lau va morir amb 35 anys deixant vídua i dos fills. Les circumstàncies de la mort, la seva implicació política i associativa i la repressió franquista es van encarregar de deixar-lo en l’oblit. La família va guardar un seguit de dibuixos que per culpa de la repressió franquista van quedar amagats en una caixa fins que fa uns mesos van decidir obrir aquest llegat.

Entre les seves obres també hi ha els acudits gràfics que publicava Democràcia, un periòdic vinculat a Esquerra Republicana.

Ara, la família encapçalada pel seu fill i amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal i l’Ajuntament de Vilanova, s’han proposat rescatar de l’oblit la figura d’aquest dibuixant que va fer caricatures de les figures més destacades de la classe política catalana, com ara Francesc Macià o Lluís Companys.

La família ha guardat durant tots aquests anys 88 dibuixos i esbossos que ara han sortit a la llum pública.

El Centre d’Art Contemporani La Sala acollirà a partir del 28 de juny una exposició centrada en la seva obra. També es fa una crida per poder catalogar totes aquelles obres que en Lau va dibuixar, i que avui es troben en cases particulars.

Entre el material recuperat hi ha un dibuix de la plaça de la Vila amb la bandera republicana que penja del Centre Federalista i amb molts petits detalls que fan que sigui extraordinari perquè ens mostra com era la Vilanova d’abans de la Guerra Civil.

Widgets Magazine
spot_img

Notícies

spot_img